ZaanPride 2024

CELEBRATE DIVERSITY

De Zaanse Regenboogweek is van 31 mei tot en met 8 juni. De Zaanse Regenboogparade en de aansluitende feesten op locaties Zaantheater en Damstraatje zijn op zaterdag 8 juni

De Zaanse Regenboogparade start om 13.00 uur vanaf Stadhuis Zaanstad. Van 14.00 tot 23.00 uur ben je welkom op het gratis toegankelijk ZaanPride Event.

 

Jubileumjaar

Het gaat een bijzondere ZaanPride worden vanwege het jubileum jaar 5 jaar ZaanPride dat samenvalt met het jubileum jaar van 50 jaar Zaanstad. Tevens is het de opmaat naar Roze Zaterdag 2025 in Zaanstad met als thema Zaanstreek In Alle Kleuren.

 

Opening Zaanse Regenboogweek

De opening van de Zaanse Regenboog week wordt  op vrijdag 31 mei verricht door Burgemeester van Zaanstad en ZaanPride ambassadeur Jan Hamming met een speciaal programma. Onderdeel hiervan is de opening van een LEGO expositie in het stadhuis met als thema 50 jaar Zaanstad en 5 jaar ZaanPride.

 

Programma 8 juni

Vanaf 12.00 uur wordt er verzamelt voor het Stadhuis voor de Zaanse Regenboogparade. Tussen 13.00 en 14.00 trekt de de parade door Oud West, via de Westzijde naar de Dam en eindpunt Zaantheater.

Direct aansluitend in het Zaantheater van 14.00 tot 17.00 uur een feestelijk programma met o.a. uitreiking Zaanse Regenboogpprijs, jong talent on stage en op het voorplein een info markt.

In het Damstraatje staat een podium met DJ's met vanaf 17.00 uur live optredens van bekende artiesten. Het programma duurt tot 23.00 uur.

 

Thema Celebrate Diversity

Voor de vijfde keer op rij vieren we in Zaanstad onze lokale Pride. Reden voor een extra feestelijke Zaanse Regenboogweek en ZaanPride.

Onze community kenmerkt zich door grote diversiteit, alle letters van LHBTIQ+, jong tot oud, inclusief, met en naast elkaar.  

Tijdens de Zaanse Regenboogparade laten we met elkaar onze diversiteit zien door tientallen verschillende identiteit vlaggen mee te dragen, naast onze grote Zaanse Regenboogvlag.

We vieren onze diversiteit. Voor onszelf én voor de ander. In een tijd dat onze community onder druk staat een krachtig en verbindend signaal en uitnodiging aan iedereen om deel te nemen aan ZaanPride 2024.

De Zaanse Regenboogweek & ZaanPride gaat een vrolijk feest worden en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor vrijheid, diversiteit en inclusie. We willen laten zien dat Zaanstad een tolerante stad is die

iedereen omarmt.

 

Zaanstad 50 jaar

Op 1 januari 1974 werd de gemeente Zaanstad gesticht. Vanaf dat moment vallen de 6 dorpen en 1 stad onder dezelfde gemeente. Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandam en Zaandijk worden sindsdien verbonden door één bestuur. Toch hebben de verschillende dorpen hun eigen karakter en zijn al veel langer verbonden door de rivier de Zaan.

Juist deze verschillen maken Zaanstad zo uniek. Daarom vieren we in 2024 naast 5 jaar ZaanPride ook 50 jaar Zaanstad, samen met haar inwoners.

 

Let's Celebrate Diversity!