LEGO Pride 

Bouwwedstrijd & Tentoonstelling

Doe mee met de Lego Bouwwedstrijd ter ere van vijf jaar ZaanPride en vijftig jaar Zaanstad.

Inzenden tot 1 mei. Vanaf 31 mei te zien in het stadhuis van Zaanstad. Prijsuitreiking door burgemeester van Zaanstad Jan Hamming.

 

Op 31 mei 2024 vindt de feestelijke opening van vijf jaar ZaanPride plaats met een gevarieerd middagprogramma in de raadzaal van het stadhuis van Zaanstad.

Het thema van de Zaanse Regenboogweek en ZaanPride 2024 is ‘Celebrate Diversity’. Als start van dit achtdaagse evenement wordt om 13.00 uur de Zaanse regenboogvlag uitgehangen. Daarna volgt een programma met

diverse sprekers, film, optredens en de opening van LegoPride 2024.

We vieren onze diversiteit in het jubileumjaar ’vijftig jaar Zaanstad’. Sinds 1974 zijn Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandam en Zaandijk verbonden door één bestuur.

Dat jubileum komt tot uiting in een grote Lego-tentoonstelling in de vitrines van de ontvangsthal van het stadhuis waarbij de thema’s vijftig jaar Zaanstad en vijf jaar ZaanPride centraal staan. In de bovenste vitrine zijn

zowel de wapens als een aantal karakteristieke gebouwen van de zeven verschillende voormalige gemeenten in Lego te zien. Op de middelste vitrine is ZaanPride in Lego te zien. De onderste vitrine is gereserveerd voor de bouwwedstrijd.

 

LEGO Bouwwedstrijd

De Zaanse Regenboog, Discriminatie.nl, Gemeentearchief en gemeente Zaanstad schrijven deze wedstrijd uit. Het thema is ‘Bouw mee aan de toekomst van Zaanstad’. Ontwerp en bouw een creatie waarvan jij vindt

dat het bij vijftig jaar Zaanstad past, plus wat je verhaal erbij is. Het kan een bestaand of een fantasiegebouw zijn, of heel iets anders. 

 

Specificaties

Gebruik een bouwplaat van maximaal 32 bij 32 nopjes (L 25 cm x B 25 cm). De hoogte mag maximaal 40 cm zijn. Je mag alleen originele LEGO-onderdelen gebruiken. Het mag geen bestaand ontwerp/bouwdoos zijn.

Alleen een eigen Lego creatie MOC (My Own Creation) is toegestaan. Er zijn drie leeftijdscategorieën; tot en met 11 jaar, van 12 tot 20 jaar en van 21 jaar en ouder.

 

Meedoen met de bouwwedstrijd

Maak duidelijke foto’s van je bouwwerk en mail deze samen met je naam, leeftijd en contactadres, plus een korte beschrijving naar info@dezaanseregenboog.nl

Inzenden kan tot uiterlijk 1 mei 2024. De geselecteerden krijgen de uitslag vóór 15 mei.

 

Uit de inzendingen worden maximaal zestien bouwwerken geselecteerd. Zij krijgen een plek in het stadhuis, vanaf 31 mei 2024.

Per leeftijdscategorie is er bovendien een Lego-prijs te winnen ter waarde van honderd euro. Alle geselecteerde deelnemers ontvangen één van de unieke vijftig jaar Zaanstad Lego-minifigures. 

 

De jury bestaat uit de drie Pride Brickmasters van de tentoonstelling. Astrid Berk, Oscar Salomé en Jan van Run Kvist  en Wendy van Wilgenburg (directeur Ambacht in Beeld Festival). Zij beoordelen de werken op originaliteit, creativiteit, bouwtechniek en het verhaal.

De prijsuitreiking vind plaats op 31 mei door Jan Hamming burgemeester van Zaanstad.

De geselecteerden zal worden gevraagd het bouwwerk naar het Gemeentearchief te brengen, waar het wordt opgenomen in de grote Lego-tentoonstelling. Na afloop van de tentoonstelling kan het daar ook weer opgehaald worden.