Roze Zaterdag Zaanstad

Zaanstad mag in 2025 de landelijke Roze Zaterdag organiseren!

Deze zal plaats vinden op  zaterdag 28 juni 2025.

We zijn ongelooflijk trots dat dit evenement dat staat voor inclusie, acceptatie, anti-discriminatie én gelijkheid naar Zaanstad komt.

Al jarenlang is Stichting De Zaanse Regenboog actief in de Zaanstreek met vele bijeenkomsten en natuurlijk de ZaanPride.

De komst van Roze Zaterdag naar onze regenbooggemeente is dan ook de kers op de taart. Zaanstad is een plek waar iedereen zich thuis én zichzelf mag voelen.

Helaas blijkt uit onderzoek en dagelijkse ervaringen binnen de LHBTIQ+-gemeenschap dat dit nog niet altijd zo gevoeld wordt.

Daarom is het ontzettend belangrijk dat we met elkaar dit evenement tot een groot succes maken.

Ben je benieuwd hoe Zaanstad Stichting Roze Zaterdagen heeft kunnen overtuigen dat Zaanstad dé plek is voor Roze Zaterdag in 2025? Lees hier het bidbook!

Zaanstreek In Alle Kleuren

Het thema voor Roze Zaterdag in 2025 is: De Zaanstreek in alle kleuren! Waarom hebben we specifiek voor dit thema gekozen?

De Zaanstreek kent een kleurrijk verleden. Als eerste industriegebied van Europa trok de Zaanstreek al in de 17e eeuw allerlei nationaliteiten aan.

Vanwege de houtindustrie kwamen velen naar de Zaanstreek om te werken en te wonen. Door de eeuwen heen hebben vele migranten hun weg naar de Zaanstreek gevonden.

Vooral na de Tweede Wereldoorlog bracht dit een enorme groei aan nationaliteiten met zich mee, zowel continentaal als intercontinentaal.

Je zult dan ook weinig gemeenten van deze schaal (bijna 160.000 inwoners) vinden die aan meer dan 180 nationaliteiten een thuis bieden.

De houtbouwindustrie zorgde er ook voor dat kleur op een andere manier tot uiting kwam. Voorheen werden de houten huizen in de Zaanstreek enkel in de grondverf gezet.

Die had een rood/bruine kleur. Wanneer je het kon betalen, werd het hout afgelakt met een mooiere, fellere kleur.

Zo is onder andere het Blauwe Huis, geschilderd door de Franse Impressionist Claude Monet, dat tot op de dag van vandaag in Zaandam staat, een mooi voorbeeld.

Ook de kleuren mosterdgeel en groen zijn volop vertegenwoordigd en worden een op een met de Zaanstreek geassocieerd.

De ZaanPride 2023 poster stond vol met kleurrijke Zaanse Huisjes die de diversiteit en eigenheid benadrukken.

In het logo van ZaanPride zijn zowel de regenboogkleuren te zien als een molen.

De regenboogkleuren staan voor liefde, respect, vrijheid, acceptatie, gelijkwaardigheid en trots, verenigd in een regenbooghart.

Om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt. De molenwieken verwijzen naar de Zaanse identiteit.

Eigenheid zit in ons DNA. De 6 dorpen en de stad die één gemeente vormen bieden een grote verscheidenheid.

De rivier de Zaan verbindt ons en brengt ons samen. Een open cultuur waar het relatief makkelijk integreren en vestigen is.

Het thema dat hier logischerwijs uit voortvloeit is dan ook: De Zaanstreek in alle kleuren!

 

CONTACT OVER ROZE ZATERDAG

Wil je meer weten over Roze Zaterdag in Zaanstad in 2025 of wil je meehelpen met een leuk initiatief, activiteit of andere bijdrage? Neem dan contact met ons op!

Je kunt ons bereiken via rozezaterdag@zaanstad.nl of via info@dezaanseregenboo.nl.