Regenboogparade (Zaandam)

Ieder jaar organiseert De Zaanse Regenboog in juni een Regenboogparade. Een vrolijke stoet van honderden mensen trekt dan door het centrum van Zaandam, ter viering van de seksuele en genderdiversiteit. Het is een onderdeel én een hoogtepunt van de jaarlijkse ZaanPride.

Die ‘pride’ is ook terug te vinden in enkele straatnamen. Zaandam heeft namelijk een Regenboogwijk. Tussen de voorvechters van mensenrechten die daar worden geëerd bevinden zich ook enkele prominente homoseksuelen. Het betreft Jacob Israël de Haan, Jacob Anton Schorer, Benno Premsela, John Blankenstein en Bob Angelo.

 

ZaanPride werd voor het eerst georganiseerd in 2020 door Stichting De Zaanse Regenboog.

In 2020 en 2021 was het kleiner van opzet vanwege de toen geldende Coronabeperkingen.

In 2022 ging ZaanPride voluit van 4 en 11 juni meer dan 30 activiteiten. Met op zaterdag 11 juni voor het eerst een echte Zaanse Regenboogparade door het centrum van Zaandam.

In 2023 groeide ZaanPride met meer deelnemers en liepen er zo'n 750 mensen mee met de Parade op zaterdag 10 juni.

Dit jaar viert Stichting de De Zaanse Regenboog en ZaanPride haar 5 jarig bestaan met een extra feestelijke Zaanse Regenboogparade.

 

ZaanPride in LEGO

ZaanPride in LEGO is de afgelopen jaren meegegroeid. In de vitrines in het gemeentehuis staat nu een Parade van bijna 1000 LEGO minifigures over een lengte van 10 meter. 

De bouwers Astrid Berk, Jan van Run-Kvist en Oscar Salomé hopen dat jullie hebben genoten van zowel de Parade als de Zaanse Bouwwerken in kader

van 50 jaar Zaanstad en de bijbehorende verhalen geschreven door Eric Schaap. 

Dat er in de toekomst nog maar veel ZaanPrides mogen volgen met in 2025 een supergrote Zaanse Regenboogparade tijdens Roze Zaterdag.

Als pleidooi voor vrijheid, diversiteit en inclusie voor iedereen in de Zaanstreek en in heel de wereld. En wie weet keren we in 2025 terug met een nog grotere ZaanPride in LEGO.....

 

Foto's van deel van de Zaanse Regenboogparade, LEGO Pride.