Actie tegen familiekorting NS

 

De Zaanse Reijer Breed was een bekende homo-activist  in de jaren zeventig en tachtig. Met zijn VPRO radioprogramma ‘Ook zo? Mooi zo!’ knalde hij er begin jaren tachtig lekker in. Gelijke rechten, voor iedereen! 

Een leven als activist, presentator, broekenjager. Wat dit laatste betreft was hij er erg vroeg bij. Op zijn tiende in het weiland met diverse vriendjes. Toch kwam hij pas op zijn 23ste officieel uit de kast. 'Ik kon toen niet anders, zo voelde het. Want ik had Lefert ontmoet, de blonde halfgod van het COC in Wormerveer. Mijn ouders waren verbijsterd. Het heeft ze jaren gekost om van de schrik te bekomen.'

NS Korting voor het gezin

Begin jaren zeventig introduceerde de NS een korting voor het gezin. “Hoezo niet voor ons?” riep hij tijdens de Goed Nieuws Show van Sonja Barend. Ze moest erom lachen. Bingo! De volgende dag is Reijer met een hele groep zonder kaartje op de trein gestapt tussen Den Helder en Amsterdam. Op elk station meer politie en grommende honden. Maar ook de NOS. Zo werd deze actie landelijk nieuws.

In 1980 maakte hij samen met Diane de Coninck voor de VPRO de Homonachtshow. Daarna volgde het radioprogramma ‘Ook zo? Mooi zo!’. De VPRO was nergens bang voor. Homogenezers, het huwelijk, streng religieuzen. Een hoogleraar die protesteerde tegen deelname van homo’s aan de spermabank. Niets en niemand werd gespaard. 

Gouden jaren waren het. Tot de stemming in 1984 radicaal omsloeg. Aids, de kille sloper, was ook in Nederland aanbeland. Een horrorhoofdstuk uit de geschiedenis van de homobeweging. Lefert zijn vriend was een van de eersten. In tijd van vier weken was het gebeurd. 

Inmiddels is ook Reijer in 2023 overleden. 

 

(bron artikel Amstelkring)