Selectie en winnaars Bouwwedstrijd

Foto opening LEGO Pride op 31 mei in Stadhuis Zaanstad.

Met geselecteerde deelnemers en winnaars bouwwedstrijd, de drie Pride Brickmasters en Burgemeester Jan Hamming.

Foto Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad met door hem zelf gebouwde Eenhoorn en speciale LEGO mini-figure uitgegeven ter gelegenheid van de tentoonstelling.

Ruben (6 jaar)

Ik heb een regenbooghuis gemaakt waarin iedereen zichzelf kan zijn. Met een hartjesboom voor de deur want iedereen moet lief zijn voor elkaar. En tevens wat normale bomen, 2 bloemen en 2 paddestoelen eromheen. Want de natuur is heel erg fijn om in te zijn. Uiteraard wel 2 parkeervakken voor de deur met straatverlichting, zodat er ook twee autos kunnen parkeren :)

Chloe (8 jaar) WINNAAR (Categorie tot 10 jaar)

Mijn gebouw is de Kleurenfabriek. Ik vind gebouwen in Zaanstad wat saai, en vind dat deze wel wat hippe kleuren kunnen gebruiken. Deze kleuren worden hier gemaakt.

Bas (9 jaar).

Mijn duurzame windmolen met groen en de regenboogvlag. Een feestje waarbij iedereen welkom is.

Kyan (9 jaar)

Als ik een gebouw mag ontwerpen dan wil ik dat dit gebouw veel kleuren heeft en voor iedereen is. Het maakt niet uit hoe je eruitziet, welke huidskleur of welke kleur haar of op wie je verliefd bent; iedereen is welkom. In het gebouw zijn boeken, bedden om uit te rusten en dieren om mee te knuffelen. Buiten is er een moestuin waar je zelf eten kunt laten groeien en een kampvuur waar je marshmallows kunt roosteren. Ik vind dat dit gebouw bij 50 jaar Zaanstad past. Het zou een plek zijn waar ik graag naar toe zou willen gaan.

Dave (10 jaar)

Ik heb een plek gebouwd voor iedereen, want ik vind dat iedereen prettig moet kunnen wonen in Zaanstad. Het is een flat met met veel woonruimte, want veel mensen zoeken een huis.  Er is een lift voor mensen die slecht ter been zijn. Zonnepanelen voor groene stroom en veel groen aan de buitenkant.

Ard (10 jaar) WINNAAR (categorie tot 18 jaar)

Ik heb dit bouwwerk gemaakt omdat ik erg van Lego hou. Mijn idee is dat in de toekomst huizen, winkels enzovoort allemaal in de lucht gaan, zodat alles op de grond naar de natuur gaat. De natuur kan dan doen wat ze wil. En dan denk je misschien hoe kunnen planten dan groeien zonder licht, maar daarvoor komen speciale groeilampen onder huizen te hangen op wind -en zonne-energie waardoor ze zelfs extra snel groeien en het niet lang duurt voordat overal bomen en planten zijn.

Ook hoeven er geen wegen worden gebouwd, want er komen zweefmobielen die op waterenergie rijden. Je hebt 2 persoons met 1 taxichauffeur en grotere busversies waar meerdere mensen in kunnen die naar dezelfde bestemming gaan. Doordat er geen wegen nodig zijn is er meer plek voor huizen, zodat er niet meer te weinig huizen zijn.

Vanaf het huis is een brug naar een skatepark waar ook minder valide mensen, zoals in een rolstoel kunnen skaten. Op het skatepark kan je dus ook als je gehandicapt bent in je rolstoel lekker crossen. En zijn ook speciale vliegmobiels waar rolstoelen in passen.

Het huis is van een mannelijke kapper met heel mooi blauw haar. Hij werkt aan huis zodat hij geen woon-werk-verkeer nodig heeft. Op het huis zit een grote molen die twee 'praatstoelen' aandrijft, waar verschillende mensen met elkaar kunnen gaan praten. Nu waait het best hard waardoor ze snel ronddraaien en het mannetje het een beetje spannend vindt. De techniek heb ik ook werkend gemaakt, zodat de wieken echt kunnen draaien en de stoeltjes aandrijven.

Het huis is helemaal in de kleuren van de regenboog en geel omdat de kapper dat als lievelingskleur heeft. Op het balkon staat ook een homo-stelletje die elkaar een cadeautje geven. Als je aan diversiteit denkt, denk ik ook aan biodiversiteit. Bij dit huis van de toekomst kan de natuur zich vrij ontwikkelen en zorgen de groeilampen voor extra broedkracht voor bijvoorbeeld het ei van de uil. Die kan dan alvast jagen.

Er heeft ook een spin zich genesteld in een ruïne van een oud huis. Er zijn ook nog boswachters die de natuur in de gaten houden en eetbare producten plukken zoals appels, bessen, tomaten, courgettes, bonen en noten. Misschien zelfs wel bananen dankzij de groeilampen. Ook zijn er grote regentonnen waardoor we het regenwater kunnen opvangen en zuiveren voor drinkwater.

Robin (11 jaar)

Ik heb een gebouw gemaakt wat in een dorp kan staan en waarin veel winkeltjes zijn. Mensen komen hierheen om een brief te posten, brood te kopen, naar het museum te gaan, wat te eten of gewoon met elkaar af te spreken.

Marit (11 jaar)

Ik heb een be-yourself catwalk gemaakt. Het is een catwalk waarbij je gewoon als jezelf de catwalk op kan. Je hoeft niet in je eentje, je kan ook met zijn tweeën, drieën of meer! Als je de catwalk op wil, ga je eerst het huisje in, waar je via de rode loper het trappetje opgaat. Daar kan je jezelf klaarmaken om te shinen. Bovenop dat huisje staat een hele grote vlag van Zaanstad.

Er is naast de catwalk een tribune waar je kan kijken naar iedereen die de catwalk op gaat. Zodra je honger hebt van al dat kijken en van de catwalk te lopen, kun je terecht bij de ijscokar. Daar staan 2 meiden die ijsjes verkopen. Verder staan er een cameraman en vrouw, om leuke foto's te maken natuurlijk. Er is ook een kapster in het huisje, die als je wil nog even je haar doet. Op het terrein van de catwalk zitten ook nog een paar gezellige bloemetjes verstopt.

Merijn (12 jaar) WINNAAR (categorie tot 18 jaar)

Mijn hobby is Lego dus ik vind deze wedstrijd super gaaf en ik heb lang nagedacht over wat ik wilde bouwen en voordat het klaar was heb ik alles ook wel 100 keer afgebroken en opnieuw gemaakt. Maar ik ben er blij mee nu!

Ik heb voor de bouwwedstrijd een Zaanse molen en de watertoren van Assendelft gebouwd, met het wapen van Zaanstad. Alleen het schild van het wapen is hier het logo van 50 jaar Zaanstad. Daar zie je ook de Zaanse dingen zoals een fabriek, een huis, molen, kerk, bewoners en liefde. Niet alles paste daar op helaas. Maar ik heb er wel een regenboog bij gemaakt, die hoort er ook op vind ik want Zaanstad is een regenboogstad.

De walvissen zijn in regenboog kleuren want zo is het helemaal duidelijk dat Zaanstad een regenboogstad is. Ze kunnen ook bewegen, dus ze eigenlijk zouden ze wel mee kunnen doen aan de zaanpride. Alles is er al voor versierd, zoals de vlaggetjes aan de molen en de bloemetjes en struiken. Daar tussendoor loopt de Zaan. De Zaan is heel belangrijk en ook een trots van Zaanstad.

De molen kan draaien. Ik heb er een soort van molensteen in gebouwd die echt werkt en de achterkant van de molen is doorzichtig zodat je het ook kan zien. Boven in de watertoren staan mensen door het raam naar buiten naar het mooie uitzicht en de regenboogkleuren te kijken. Ik woon in Assendelft en ben blij met de mooie watertoren.

En voor mijn bouwwerk staat een hele trotse meneer Hamming, als Lego poppetje. Deze had ik al ooit op mijn Lego Instagram pagina @merijn_lego gezet.

Met mijn bouwwerk wil ik laten zien wat voor Zaanstad belangrijk was vroeger, en waar Zaanstad nu nog steeds heel trots op is. En dat het altijd blijft denken aan de toekomst en de samenleving. Iedereen hoort zich er fijn en welkom te voelen als ze zichzelf zijn. En ik wil laten zien dat ik er zelf ook heel erg trots op ben om er te wonen. Ik voel me er veilig en fijn.

Timo (36 jaar) WINNAAR (categorie vanaf 18 jaar)

Wat ik heb gebouwd voor de Lego wedstrijd is een lego 'typisch Zaans hui's' met een lego 'touch'. Aan de buitenkant lijkt het op een redelijk normaal huis, maar zodra je de voorkant open maakt, onthult zich de cijfers 50 die geschilderd worden in de regenboog kleuren. Dit gaat helaas niet helemaal volgens plan. Veel rommel, verf die overal ligt en nog meer. Ook kan het dak open, zodat er meer licht in het bouwwerk kan schijnen waardoor je alles nog beter kan zien.

Geert (32 jaar)

Een impressionistische weergave van de Zaan waarin de groei van de bebouwing wordt weergegeven richting de toekomst. Van de relatief lage bebouwing aan het begin van de Zaan tot een toekomstbeeld waarin de lucht wordt ingegaan, met behoud van de Zaanse Schans. Gebouwd op een laag van wat historische geheimen welke misschien nog ontdekt gaan worden of niet.

Rosemarie (51 jaar)

Ik zie de toekomst van Zaanstad als kleurrijk, bruisend van vrolijkheid, creatief en divers! Een gemeente waar mensen elkaar gewoon accepteren en waar je kan zijn wie je bent. Een gemeente vol groen, bloemen en mensen. Een vooruitstrevende gemeente, Zaanstad!